Dążenie do jak najlepszego efektu na siłowni

oprawić swoją ogólną sprawność fizyczną. W takim przypadku wydaje się to być bardzo ważne dla młodego organizmu, żeby był wspomagany i odpowiednio regenerowany w czasie wzmożonego treningu. Jeszcze więcej odżywek biorą kulturyści,

Dążenie do jak najlepszego efektu na siłowni

Stosowanie odżywek białkowych

Odżywki białkowe stosowane są przez sportowców oraz przez osoby intensywnie trenujące, które wprawdzie nie przygotowują się do żadnych zawodów, ale chcą poprawić swoją ogólną sprawność fizyczną. W takim przypadku wydaje się to być bardzo ważne dla młodego organizmu, żeby był wspomagany i odpowiednio regenerowany w czasie wzmożonego treningu. Jeszcze więcej odżywek biorą kulturyści, którzy intensywnie pracują nad swoją masą mięśniową i chcą posiadać widoczne mięśnie.

Muszą oni jednak pamiętać o tym, żeby wszystkie stosowane przez nich odżywki były dozwolone przez dietetyków i lekarzy, ponieważ stosowanie niesprawdzonych odżywek może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednocześnie trzeba pamiętać, że niektóre rodzaje odżywek uznawane są już za doping.


Kwestia kreatyny w Wikipedii

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood